4

Contact Info

19 Mayıs Mh. Aytekin Kotil Cd. No:10/F Şişli / İSTANBUL 0 212 225 64 62 info@gulosh.com.tr

İletişim Bilgilerimiz

19 Mayıs Mh. Aytekin Kotil Cd. No:10/F Şişli / İSTANBUL 0 212 225 64 62 info@gulosh.com.tr

Salça Nedir? Nasıl Yapılır? Salçanın Tarihçesi.

Salça Nedir? Nasıl Yapılır? Salçanın Tarihçesi.

Salça nedir, nasıl yapılır ?
 Yemeklere tat ve renk vermek üzere konulan özel olarak hazırlanmış domates ya sa biber ezmesi, kimi yemeklere ,genellikle de et yemeklerine domates ve biberden yapılan bir çeşit sosdur.
 
 Domates ve kırmızı biber gibi yaz aylarında yetiştirilen sebzelerin çeşitli biçimlerde ezilerek sularının çıkarılmasının ardından elde edilen suyun kaynatılması ile elde edilir. Yaz aylarında daha bol ve lezzetli olan sebzelerin kışın da kullanılması amacıyla üretilen bir gıda maddesidir. Domates salçası yapmak için seçtiğiniz domateslerin taze ve sağlam olmasından emin olunmalıdır.
 
 

Salça 'nın Tarihçesi: 
1860 'da Ohio'da ilk domates konservesi fabrikası kurulmuş ve 1912Eden itibaren evlerde , fabrikalarda yaygın bir üretim ve tüketim başlamış. 1920'li yılların başında elek sistemi geliştirilerek domates suyu marketlere çıkarken domates suyunun vakum altında konsantre edilmesiyle domates salçası yapılmıştır.
  

Salça Çeşitleri: 
Salça ürünlerinin üretildiği sebzeye göre domates salçası ve kırmızı biber salçası olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
 
Domates salçası: Ürünleri de üretim koşullarına göre sıcak işleme ve soğuk işleme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sıcak işleme ile üretilen domates salçası çeşitlerinde elde edilen püre pişirilerek hazırlanmaktadır. Soğuk işleme yönteminde ise püre çiğ olarak hazırlanır, salçayı çiğ ya da pişirerek yapmak tat açısından bir fark yaratmamaktadır.
 
Biber salçası: Çeşitli biber türlerinin öğütülerek macun haline getirilmesiyle yapılan çeşnidir. Orta Doğu ve Akdeniz mutfağında yaygın olarak kullnılır ve kırmızı dolmalık biber ,acı biber veya her ikisinin bir kombinasyonu gibi çeşitli biberlerden yapılır.
 

Salçanın Faydaları: 
Antioksidanlar açısından zengin: Domateslerin zengin bir antioksidan kaynağı olduğu bilinmektedir.Likopenin ,kanser , kalp hastalığı ve alzheimer hastalığı gibi kronik hastalıklarının gelişimine katkıda bulunabilinen zararlı serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan hücreleri korumaya yardımcı olduğu tesbit edilmiştir.
 
Cilt sağlığına iyi gelir; Domates, sağlıklı bir cilt için gerekli olan iyi bir C vitamini kaynağıdır.
 
Kilo vermeye yardımcı; Dometes salçası kalorisi düşük ve lifi yüksektir, bu da kendinizi tok hissetmenize ve kilo vermenize yardımcı olacaktır.
 
Genel olarak ,domates salçası ,çeşitli potansiyel sağlık yararları sağlayabilen besleyici ve çok yönlü bir bişelendir.
 

Salça Ürünleri Nasıl Saklanmalıdır:
Gıda markaraları tarafınfan üretilen salça ürünleri, genellikle konserve şeklinde  ya da cam kavanozlarda ambalajlanarak satışa sunuluyor. Salça ürünleri ağzı kapalı biçimde cam kavanozlarda ya da cam saklama kaplarında güvenle muhafaza edebilirsiniz. Salça ürünlerinin güneş ışığına maruz kalmaması ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Ağzı açılan salça kavanozlarının üzerinin beyazlamaması için salçanın üst kısmına bir miktar sıvı yağ sürerek daha uzun muhafaza edilebilinir.
 
 

Türkiye 'de En Çok Salça Üretim Bölgesi: 
Her bölgede  domates üretimi yaılmakla birlikte sanayinin yoğunlaştığı Ege ve Marmara Bölgeleri salçalık domates üretiminde önemli bölgelerdir. Bu işletmelerin % 28 i Ege Bölgesinde, % 14 'ü Akdeniz Bölgesinde ve % 7 si Marmara Bölgesinde bulunmaktadır.Ülkemizin salçalık domates üretimi 4,5 milyon tondur. Bunun 1 milyondan fazlası Bursa 'da üretiliyor.Bursa'nın da önemli kısmı Karacabey karşılıyor. Ayrıca ilimizde 270 tonluk sofralık domates üretimi, 17 de salça fabrikası vardır.